“SG Karl-Heinz & Bärbel Kanski” (Deel2)
“SG Karl-Heinz & Bärbel Kanski”
“1e Nationaal & 1e Internationaal Agen / Bordeaux Yearlings 27 Juni
“Waarom Echte Kampioenen steeds opnieuw weer boven komen drijven” (Deel 2)
Tekst en Foto’s Colla Alberts
Beginnen wil ik met iedereen te bedanken die gerageerd heeft op de bij www.fondduiven.nl en www.lacolombophilieho.be geplaatste reportage. Ik bedank uit naam van Bärbel & Karl-Heinz zeker Will Beckers – Willems en Fabrice Carlier met daarnaast natuurlijk U vriend lezer. Wat alle lezers konden waarderen was het feit dat zij van de Familie Kanski zelf konden vernemen hoe zij tegen de duivensport aankijken qua verzorging en spel.
Iedereen met een voorruimte voor de eigenlijke hokken kan deze voor diverse doeleinden gebruiken.
Zo doet Karl-Heinz met dien verstande dat ALLE duiven in het hok worden gevoerd met volle bak waaraan Rode Mais is toegevoegd, volle bak zoals reeds eerder gezien, dan plaatst hij een voerbak in de voorruimte waarin hij Hennep deponeert, dan gaan de schuifdeuren open en storten ze zich op de hennep. Graag citeer ik uit het onmisbare boek van mijn helaas veel te jong overleden vriend Doctor Curt Vogel uit Königwüstenhausen in de voormalige DDR, een genie die door zijn vele onderzoekswerk de grote verdienste heeft gehad vele liefhebbers op het juiste pad te hebben geplaatst, ook Curt Vogel is veel te vroeg uit deze wereld moeten vertrekken feit dat ik elke dag nog betreur maar zo is het leven nu eenmaal.
In zijn voortreffelijke boek ‘Tauben’ is zijn passie hartstochtelijk voelbaar waar hij maar liefst 539 (!!) pagina’s heeft gebruikt om alles op een ook voor ons leken goed lees- en leerbare wijze vele problemen van een oplossing te voorzien als het over huisvesting en voeding gaat. Zijn bijzondere aandacht wijdde hij aan de kleine granen en vooral zaden, als hij aan de ‘hennep’ toekomt om deze te analyseren zegt hij op pagina 406 en 407 zeer zinnige zaken, Curt Vogel wetenschapper als hij was, maakte goed gebruikt van andere wetenschappers, een enorme lijst van zijn Collega’s is als index gepubliceerd wat meteen de waarde van dit boek extra onderschrijft.
Als we de inhoud van een enkele hennepkorrel onder de loep nemen zien we hoe ‘rijk’ deze wel niet is, de bast of schaal bevat 18% aan ruwe as, Ruweiwit 21,5%, Ruwvet liefst 30,5% Stikstofvrije Extractstoffen 16%, wat zeer gering is als men het vergelijkt met tarwe bijvoorbeeld, Mineralen zoals 0,78% Calcium, 0,74% Phosfor in de meest iedale vorm van 1,1:1, ook 0,74% Kalium, 0,03% Natrium, 0,15% Magnesium geven al aan dat we hier met een bijzonder belangrijke zaadkorrel te maken hebben waar alles in de bijna ideale vorm aanwezig is. Hij geeft de duiven een extra boost als het ware zeker ook door de stimulerende werking die er voor zorgt dat de duiven altijd ‘in hun beste kostuum’ aan een vlucht beginnen.
Hennepzaad is duur naar verhouding maar als ‘toetje’ zeer aan te bevelen zoals ook op het hok in Eschweiler gebeurt, Karl-Heinz is hier zeer over te spreken, wellicht een extra tip voor U & Mij vriend lezer om gebruik te maken van de kennis en ondervinding van ‘groten’ zoals Wim en Karl-Heinz om vele anderen niet te eens te noemen. Iedereen maakt gebruik van zijn eigen wijze hoe de duiven in de juiste conditie proberen te brengen, noodzakelijk om te presteren op de vluchten waar zij voor zijn uitverkoren.
U merkt dat wij alles in het werk stellen om onze Hoofdpersoon altijd de eer te geven die hem of haar toekomt, zo hoort het ook want bij mijn honderden bezoeken aan- en bij vele grootheden in onze sport valt op dat zij, op een zeer sporadische uitzondering na, zeer graag inzichtelijk maken hoe een en ander op hun hokken gebeurt. Zij weten immers ook als geen ander dat de betere resultaten NIET gehaald worden uit potjes en flesjes maar integendeel vooral door hun enorme inzet, het vele werk en ja inderdaad zorgen dat de duiven GEZOND zijn en blijven. Juist bij de Toppers wordt veel minder “blind gekuurd” dan anderen die menen dat zij elke dag wat in de drinkpot of over het voer moeten kieperen, wie zo handelt verzwakt zijn duiven zodanig dat na enkele jaren de duiven ‘op’ zijn, meestal betekent dit ook het einde van een op zich fantastisch mooie hobby.
In de ruim 10 jaar dat ik bij Karl-Heinz over de vloer kom heeft hij nooit een geheim gemaakt van zijn manier van duivenhouden, integendeel, vaak bespraken we zaken inhoudelijk tot in detail want hij zal nooit iets zo maar aannemen, neen, hij wil zien dat feiten een stelling staven.
Zoals gezegd, in zijn voorruimte krijgen de duiven de kans om het door hen zo graag gegeten snoepje te verorberen waarna ze weer terug het hok in gaan.
De hele dag hadden we al mails gewisseld waar hij meende dat de duiven tegen 18.00 uur zouden kunnen arriveren, om 15.41 mailde ik hem “Karl-Heinz, ga naar huis want je gaat de 1e Nationaal maken dus zorg dat je op tijd weer thuis bent, ik klink alvast op je succes”. Inderdaad was hij op het moment supreme alleen, zijn vrouw Bärbel was nog niet thuis toen de duif als een pijl uit een boog naar beneden stuikte en meteen binnen liep. Alle noodzakelijke handelingen verricht, dan melden en horen dat hij de eerste melding had in Euskirchen, de meldlijst goed in de gaten gehouden waar hij maar steeds bovenaan bleef staan, intussen had ik hem al aan de lijn gehad want ook ik volg de aankomsten via www.arge-euskirchen.de waardoor ik al snel in de gaten had dat alleen de verdere afstanden hem nog konden kloppen “warte wir es ab Colla, es kann noch immer ein Bernd Morsnowski oder Vater u. Sohn Schlömer vor meine taube kommen” zijn woorden die geen vertaling nodig hebben. Toen zijn Bärbel even na 18.00 uur thuis kwam liepen de tranen van puur geluk over zijn wangen.
Op zulke momenten is duivensport fantastisch of zoals een Jos Kester het verwoordde na weer een eclatante prestatie “wat is duivensport toch mooi zeker als je vroeg zit” einde citaat.
Het tuinhok is een prima investering gebleken want ook de heropbouw heeft de waarde intact gelaten, sterker, de prestaties bleven cresendo gaan met deze fenomenale zege op AGEN tot gevolg.
Voor de rest is er weinig of geen tijd want Karl-Heinz is elke avond pas tegen 18.30 uur thuis, hij draagt immers grote verantwoordelijkheid op zijn werkplek in Heinsberg waar hij zijn dagelijks brood verdient, kortom alles zo simpel en eenvoudig mogelijk maar WEL zorgen dat zijn Systeem aangehouden wordt ook in momenten dat het voor ‘geen meter loopt’ niet veranderen, een dip is normaal op ieder hok en bij iedere liefhebber, is onderdeel van onze sport.
Zijn duiven zijn begeerd en vliegen in vele Landen van Europa waar ook het Verre Oosten de waarde al lang heeft ervaren, voornaamste echter is dat hij niet graag afscheid neemt van bewezen goede duiven, te vaak voorbeelden gezien van liefhebbers die na verkoop van hun allerbeste duiven flinke stappen terug moesten en velen konden nooit meer aanknopen bij de successen van weleer. “Verkopen hoort er bij maar zorg dat de Basis in stand gehouden wordt” is een van zijn credo’s. Uiteraard heb ook ik geput aan die rijke bron maar door de omstandigheden welke sedert 2008 mijn vrouw en ik zelf de hele dag bezighielden heb ik, op een enkele uitzondering na, niet kunnen presteren of toch onvoldoende met de Kanski duiven.
Nu deze gesel definitief ons huis verlaten heeft, dat hopen wij tenminste vurig, kunnen wij ons vanaf nu weer volop proberen te wijden aan de duivensport.
Karl-Heinz en Bärbel Kanski uit Eschweiler hebben niet alleen opnieuw een Nationale zege behaald maar nu was er ook nog als extra de Internationale Erepalm op deze snelle vlucht uit AGEN , zoals bijna altijd is de winnaar een doorgewinterde liefhebber die al heel wat wateren doorzwommen heeft, zo ook bij mijn vrienden die op een prachtig plekje hun Leven en hun Hobby kunnen en mogen genieten.
Mag ik de wens uit spreken dat zij nog vaak in het snuitje van de uitslag mogen staan? Om met Mart Smeets te spreken ‘ja, dat mag ik wensen’.
Uw Colla Alberts 5 juli 2014